Laten wij benadrukken wat ons verbindt in plaats van hameren op wat ons scheidt
De donkere wintermaanden zijn bij uitstek geschikt om ons te bezinnen op waar het werkelijk om gaat in het leven. Na een jaar waarin we heel langzaam maar zeker de ergste crisismomenten van de coronatijd lijken te hebben overwonnen, komt Divali als geroepen. Het feest waar Hindoes, Sikhs en Jains elk jaar, overal ter wereld naar uitkijken. Net als ik. En vooral ook in mijn eigen stad Den Haag, die zich de Hindoestaanse hoofdstad van het Europese vasteland mag noemen.
Met het ontsteken van de grote diya in de Nieuwe Kerk, voorafgegaan door een lampionnenoptocht, een Divali-theatershow in Amara, en lezingen, dans en muziek op hindoescholen als Sri Vishnu en Vahon en bij stichtingen zoals Madat en Eekta viert Den Haag het lichtjesfeest op intense wijze.
Divali is óók het feest van de triomf van het goede over het kwade, van het licht dat de duisternis verdrijft. In onze openbare bibliotheek, naast het stadhuis van Den Haag, staat een borstbeeld van de grote Indiase schrijver en Nobelprijswinnaar Rabindranath Tagore. Hij verwoordde de kern van Divali zo: “De nacht is zwart. Ontsteek de lamp der liefde met uw leven en toewijding”.
Divali is een periode van bezinning en reflectie, maar vooral ook van feestvreugde, geluk en voorspoed. Centraal staan hoop, goede wil en hernieuwde inzet voor vriendschap. Ongeacht afkomst of religie. En waar kan dat beter dan in Den Haag, de internationale stad van vrede en recht? Waar talloze mensen, dag in, dag uit, werken aan een vreedzame, rechtvaardige en veilige wereld.
Corona heeft ons voor grote uitdagingen gesteld. En nog steeds zijn we er niet helemaal klaar mee. Als wethouder voor Zorg, Jeugd en Volksgezondheid heb ik samen met het stadsbestuur al het mogelijke gedaan, en nog steeds, om de gevolgen van de coronacrisis voor iedereen zo goed mogelijk het hoofd te bieden. Dat doen wij gelukkig niet alleen. Hartverwarmend zijn de initiatieven van al die talloze mensen die zich inzetten voor anderen.
Een stad kan pas echt tot bloei komen wanneer zij ook in sociaal opzicht sterk en evenwichtig is. Dat begint met mensen onderling. Vrede wordt niet alleen op hoog niveau gesloten. Vrede kan zich ook openbaren in alledaagse zaken. Zoals een respectvolle en vriendelijke omgang met elkaar. Het benadrukken wat ons verbindt, in plaats van hameren op wat ons scheidt. Aandacht voor elkaar. Voor je buurman, die oude dame in de straat, die stille man die zo vaak alleen op dat bankje zit.
Dat er licht moge schijnen in hun en ons aller leven. Subh Divali!
Kavita Parbhudayal (VVD) is wethouder Zorg, Jeugd en Volksgezondheid in Den Haag