Vaccineren doe je voor jezelf en voor elkaar

Column Kavita Parbhudayal voor Dreamz World voor het nummer van maart 2021

Vaccineren is in onze familie altijd de gewoonste zaak van de wereld geweest. Ik ben mijn vader en moeder nog altijd dankbaar dat zij mij in Nickerie mijn eerste prikje lieten halen. Daarna zijn er nog vele prikjes gevolgd. Binnenkort hoop ik aan de beurt te komen voor het coronavaccin.
Nederland is in de ban van vaccineren. Gelukkig maar. Het coronavaccin geeft ons licht aan het eind van een ontzettend lange tunnel, die we in Nederland alweer een jaar geleden in zijn gegaan. Ik hoop dat iedereen het coronavaccin gaat halen. Maar laten we ook de andere vaccinaties niet vergeten!

Vaccineren doe je niet alleen voor jezelf. Je doet het voor elkaar. Dit onderwerp gaat mij persoonlijk aan het hart – en óók als wethouder voor Zorg, Jeugd en Volksgezondheid in Den Haag. Toen ik in 2018 aan deze bestuurlijke uitdaging begon, werd ik geconfronteerd met een lage vaccinatiegraad in Den Haag, net als in de andere grote steden van Nederland overigens. Daarom heb ik destijds het initiatief genomen tot een Aanvalsplan Vaccinaties. De eerste lichtpuntjes zijn inmiddels zichtbaar voor de vaccinatiegraad in Den Haag. De meest recente cijfers van het RIVM laten voor de meeste vaccins een kleine stijging zien ten opzichte van het jaar ervoor. Ze zijn zelfs iets gunstiger vergeleken met Amsterdam en Rotterdam, maar nog wel lager dan het gemiddelde in heel Nederland.

Het is dus een kleine, maar mooie stap voorwaarts. Dat stemt mij optimistisch. Maar we zijn er nog niet. Vaccineren is de norm en een vaccinatiegraad van 95 procent (dat is de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie voor mazelen) is ons doel. De infectieziekten waartegen we inenten, kunnen zo weer de kop opsteken, denk maar aan de mazelenuitbraak in Den Haag in 2019.

Daarom blijven we ons actief inzetten voor het verder verhogen van de Haagse vaccinatiegraad en dat doen we doelgroepgericht. Bij sommige doelgroepen is de vaccinatiegraad namelijk lager dan in de rest van Den Haag, zoals bij jongeren (inclusief kinderen die extra zorg vragen), laaggeletterden, en inwoners met een niet-westerse migratieachtergrond. De redenen zijn uiteenlopend. Voor mij als wethouder betekent het in elk geval dat wij onze informatie nóg toegankelijker moeten maken.

Het coronavirus drukt ons met de neus op de feiten. Daarom mijn oproep: laat je vaccineren! En heb je twijfels? Ga te rade bij het RIVM, de GGD of bij het Centrum voor Jeugd en Gezin in de buurt. Zij geven objectieve en wetenschappelijk onderbouwde informatie. Dat helpt een verstandige keuze.

Kavita Parbhudayal (VVD) is wethouder Zorg, Jeugd en Volksgezondheid in Den Haag