Doet u óók al vrijwilligerswerk?

Heel veel zelf doen en altijd de handen uit de mouwen steken: in Suriname is mij dat met de paplepel ingegoten. In Nickerie hadden wij een groenten- en kruidentuin op ons woonerf; elke dag verse okra, tayerblad, sim, pepers en tomaten. En die oogst deelden wij dan over en weer met de buren, want bijna iedereen in de straat verbouwde zelf groenten, fruit en kruiden. Bij ons thuis was er dan ook altijd genoeg te doen. En dan had ik er als oudste zus ook nog oppastaken bij. Onze vader en moeder werkten beiden in het onderwijs en gaven daarnaast bijles aan kinderen met een achterstand.

Ik zal het dus van hen hebben geërfd. Want hier, in Den Haag, geef ik nu zelf bijles wiskunde aan de 14-jarige Raheik. Dat doe ik in Vadercentrum Adam in stadsdeel Laak, coronaproof uiteraard. Jongeren hebben het in deze coronacrisis zwaar en lopen extra risico een onderwijsachterstand op te lopen. Daarom koos ik vorig jaar voor huiswerkbegeleiding. Leuk én nuttig. En na corona hoop ik af en toe weer groepen hindoestanen mee te nemen voor fiets- en wandeltochten. Leuk én gezond.

Iets doen voor een ander: ook als wethouder Zorg, Jeugd en Volksgezondheid ben ik een hartstochtelijk pleitbezorger van vrijwilligerswerk. Dankzij vrijwilligers hebben we een stad waarin mensen elkaar kennen, naar elkaar omzien en zorgen voor hun omgeving. Voor een vitale stad zijn actieve bewoners belangrijk. Vrijwilligers zijn daarbij cruciaal. Initiatieven die hen versterken, ondersteunen wij als gemeente ruimhartig. Recent hebben we dat allemaal verwoord in ons actieprogramma ‘Goed voor elkaar! Haags vrijwilligersbeleid 2020-2023’.

Doel van dit actieprogramma is het verder versterken van het vrijwilligerswerk in Den Haag. Dat is nodig, omdat er veel behoefte is aan nieuwe vrijwilligers. Ook kan de waardering voor vrijwilligers beter en kunnen de positieve effecten van vrijwilligerswerk nog beter voor het voetlicht worden gebracht. 2021 is bovendien het Jaar van de Haagse Vrijwilliger. In een speciale campagne ‘Mensen maken Den Haag’ zetten we vrijwilligers in het zonnetje en werven we nieuwe vrijwilligers. In de campagne richten we ons vooral op jongeren (15-26 jaar) en gepensioneerden (60-plussers).

In deze coronacrisis komt de kracht van onze vrijwilligers nog sterker naar boven. Veel Hagenaars pakken de handschoen op om hun steentje bij te dragen voor hun naasten of voor onbekende stadsgenoten. Met veel creativiteit zijn tal van nieuwe initiatieven ontstaan. Ik ben ontzettend trots op de inzet van al die vrijwilligers.

Heeft u ook zin in vrijwilligerswerk? Twijfel niet langer, en steek de handen lekker uit de mouwen. U helpt er anderen mee, en het is ontzettend leuk om te doen. Ik weet dat uit ervaring.

Kavita Parbhudayal (VVD) is wethouder Zorg, Jeugd en Volksgezondheid in Den Haag