Altijd staat het belang van het kind voorop

Altijd staat het belang van het kind voorop

Veilig Thuis is er om de veiligheid in een huishouden terug te brengen

Huiselijk geweld en kindermishandeling komen helaas nog steeds geregeld voor. Voorbeelden uit de Haagse praktijk maken mij altijd weer bedroefd. Overmatig gebruik van alcohol en drugs door een van de ouders, of door beiden, financiële zorgen die tot relatieproblemen en uiteindelijk knetterende vechtscheidingen leiden: hoe vaak gebeurt het niet, dat de kinderen dan de dupe zijn? In veel gevallen zien wij dat er veel te laat door de omgeving aan de bel is getrokken. Pas als volwassenen helemaal de weg kwijt zijn en kinderen getraumatiseerd raken, zien wij dat mensen hulp zoeken.

Als wethouder voor Zorg, Jeugd en Volksgezondheid in Den Haag ben ik ook verantwoordelijk voor Veilig Thuis Haaglanden. VTH bedient 9 gemeenten in Haaglanden met Den Haag als centrumgemeente. Veilig Thuis is er voor advies en ondersteuning en het melden van huiselijk geweld en kindermishandeling. Voor jezelf; maar ook als je je zorgen maakt over de veiligheid van iemand anders, kun je een beroep doen op Veilig Thuis, ook als professional. Of je nu vragen en vermoedens hebt, of het zeker weet. Je zorgen delen is een belangrijke eerste stap.

Veilig Thuis is er om de veiligheid in een huishouden terug te brengen, het liefst met medewerking van betrokkenen. Want dan kunnen er met hulpverlening stappen worden gezet.

Zodra Veilig Thuis een melding ontvangt, beoordelen wij eerst of er direct gevaar is. Zo ja, dan gaan wij meteen over tot actie. Dit betekent dat wij de melding direct en met spoed onderzoeken en eventueel meteen hulp regelen. Bij direct gevaar kunnen wij de Raad voor de Kinderbescherming vragen om af te stemmen met de rechter of een uithuisplaatsing noodzakelijk is. Is er geen direct gevaar, dan doen wij altijd eerst onderzoek, waarbij wij in gesprek gaan met alle betrokkenen, inclusief kinderen vanaf 4 jaar. Wij baseren onze conclusies nooit op het verhaal van 1 persoon.

Tijdig aan de bel trekken kan veel leed voorkomen. Soms hoor of zie je dingen waarvan je je afvraagt of het allemaal wel goed gaat. Er is veel ruzie en herrie bij de buren. Of iemand heeft wel heel vaak blauwe plekken en kan dat niet goed verklaren. Of het zoontje van een vriendin is angstig, schrikachtig en depressief. Vaak is het moeilijk om te bepalen wat er aan de hand is en of er sprake is van verwaarlozing, misbruik of mishandeling. Maar het is altijd belangrijk om iets te doen en advies te vragen. Wil je meer lezen over wat je zelf kunt doen? Kijk op: ikvermoedhuiselijkgeweld.nl

Kavita Parbhudayal (VVD) is wethouder Zorg, Jeugd en Volksgezondheid in Den Haag